SER-adviezen en andere publicaties
Een overzicht van de SER-adviezen en andere publicaties uit 2023.
Click to edit...
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
SER-adviezen 2023
ADVIES
17 februari
Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk ›
ADVIES
Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk
De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit. Hierdoor komt de uitvoering van publieke taken zoals zorg, onderwijs, kinderopvang en veiligheid in de knel. Om de krapte te verminderen adviseert de SER om maatregelen te nemen om het arbeidsaanbod te verhogen en goed werkgeverschap te bevorderen, het werk slimmer en innovatiever te organiseren rond de schaarse menskracht en de beleidsvorming en uitvoerbaarheid van beleid te verbeteren. Realisme past over te veel maakbaarheid: ook met gerichte actie zal menskracht de komende dertig jaar de beperkende factor blijven.
UITGEBRACHT OP: 17 februari 2023
UITGERACHT AAN: de minister van Defensie; de bewindslieden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; de ministeries van Justitie en Veiligheid; Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Sociale Zaken en Werkgelegenheid; en Volksgezondheid, Welzijn en Sport
VOORBEREID DOOR: Commissie Transities en Arbeidsmarkt
IMPACT: met ruim 10 miljoen views op de SER-website was dit een goed bekeken advies. Het advies is besproken met de leden van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en met de minister van SZW. Omdat de aanpak van krapte vraagt om samenhangend beleid en samenwerking over grenzen van sectoren, heeft de SER samen met het Sociaal en Cultureel Planbureau een bijeenkomst georganiseerd voor beleidsambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van de arbeidsmarktkrapte in publieke sectoren. Het voornemen is in 2024 een bijeenkomst te organiseren voor decentrale partners om de vraag te beantwoorden hoe zij aan de slag kunnen gaan met de aanbevelingen uit het arbeidsmarktkrapte-advies.
ADVIES
21 maart
Balans en houdbaarheid alternatieve geschillenbeslechting voor consumentenzaken ›
ADVIES
Balans en houdbaarheid alternatieve geschillenbeslechting voor consumentenzaken
Geschillencommissies kunnen consumentengeschillen eenvoudiger en sneller oplossen dan een gang naar de rechter. Het stelsel moet daarvoor wel toegankelijker, beter gefinancierd en van betere kwaliteit worden.
Begrijpelijke informatie is hiervoor belangrijk, vooral voor ouderen, laaggeletterden en niet-Nederlandstaligen. Ook kan aan meer klachten- en adviesloketten worden gedacht. Het stelsel van geschillenbeslechting moet structureel en voorspelbaar gefinancierd worden, met een hogere bijdrage van de overheid.
LEES MEER
UITGEBRACHT OP: 21 maart 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister voor Rechtsbescherming en aan de ministers van Financiën; Binnenlandse zaken en koninkrijkrelaties; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en Economische Zaken en Klimaat
VOORBEREID DOOR: Commissie voor Consumentenaangelegenheden
IMPACT: het advies is positief ontvangen door de sector. Een kabinetsreactie volgt waarschijnlijk in 2024.
Briefadvies
4 april
Meer vaart maken met de grondstoffentransitie
Briefadvies
Meer vaart maken met de grondstoffentransitie
De maatregelen in het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 - 2030 zijn onvoldoende om een volledig circulaire economie te bereiken in 2050. De grondstoffentransitie moet worden versneld. Bedrijven moeten, naast het verminderen van hun eigen grondstoffenverbruik, ook gestimuleerd worden om in de toeleveringsketen het primair grondstoffengebruik te reduceren. Hiervoor zijn duidelijke afrekenbare doelen en kaders, een kabinetsbrede inzet en een samenhangend instrumentenpakket nodig.
UITGEBRACHT OP: 4 april 2023
UITGEBRACHT AAN: de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, met afschrift aan de ministers voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening; Economische Zaken en Klimaat; Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; Klimaat en Energie; en Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking
VOORBEREID DOOR: Commissie Duurzame Ontwikkeling
IMPACT: het briefadvies is verzonden aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. De media-aandacht was veel groter dan verwacht onder meer door een artikel in de Telegraaf.
ADVIES
10 mei
Naar een werkend arbostelsel voor iedereen ›
ADVIES
Naar een werkend arbostelsel voor iedereen
De arbeidsomstandigheden in Nederland kunnen verbeteren. De risico’s in het werk zijn in de afgelopen jaren niet gedaald, terwijl dit met goed arbobeleid wel mogelijk zou moeten zijn. De meeste aandacht moet uitgaan naar de drie belangrijkste oorzaken van uitval: psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen. Daarvoor wil de SER dat wordt ingezet op verbetering van de naleving van de RI&E, met betere ondersteuning van het MKB, stimuleren van preventie en werknemers meer te betrekken bij het arbobeleid.
UITGEBRACHT OP: 10 mei 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
VOORBEREID DOOR: Commissie Arbeidsomstandigheden
IMPACT: dit advies heeft veel input geleverd voor de Arbovisie 2040 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De minister van SZW stelde als doelstelling: nul doden en wil daarvoor een fundamentele verbetering in de manier waarop werkgevers, werknemers en de overheid omgaan met arbeidsomstandigheden. De media-aandacht voor dit advies was goed en voldeed aan de verwachting. In het jubileumjaar van het Arboplatform zijn twee grote bijeenkomsten voor arbodeskundigen, kerndeskundigen en sociale partners georganiseerd.
Overige
30 mei
Publicatie Raad voor de Toekomst
Duurzaam durven denken ›
OVERIGE
Publicatie Raad voor de Toekomst
Duurzaam durven denken
In zijn eerste advies vraagt de Raad voor de Toekomst om meer aandacht voor de sociale en ecologische effecten van investeringen, en dit te borgen in het beoordelingskader van het Nationaal Groeifonds. Niet alleen economische groei moet centraal staan, maar juist brede welvaart op lange termijn. De Raad voor de Toekomst adviseert hoe het Nationaal Groeifonds rekening kan houden met de belangen van jongeren en toekomstige generaties. De Raad is in 2022 ingesteld en bestaat deels uit leden van het SER Jongerenplatform.
UITGEBRACHT OP: 30 mei 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Financiën
VOORBEREID DOOR: Raad voor de Toekomst
IMPACT: het advies heeft geleid tot aanscherpingen in zowel de indieningsprocedure als het beoordelingskader van het Nationaal Groeifonds.
Verkenning
28 september
Beleidsagenda Europese Unie 2024-2029 - Samen sterker in tijden van transities ›
Verkenning
Beleidsagenda Europese Unie 2024-2029 - Samen sterker in tijden van transities
Nederland heeft een sterk Europa nodig. Door de snel verschuivende economische en politieke machtsverhoudingen in de wereld, staan de Europese waarden onder druk. Samen kunnen landen zorgen voor een versterking van de concurrentiekracht, weerbaarheid en werk- en levensomstandigheden in lidstaten. Ook voor de verdere digitalisering van de economie, het behalen van de klimaatdoelen en de versterking van de Economische en Monetaire Unie is een gezamenlijke aanpak nodig.
De verkenning geeft aandachtspunten voor de Nederlandse inzet in de Europese Unie op sociaal-economisch terrein. Na de Europese verkiezingen in juni 2024 wordt een agenda opgesteld voor de nieuwe vijfjarige mandaatsperiode van de Europese Commissie en het Europees parlement. Deze agenda heeft grote invloed op het nationale beleid. Daarom is een actieve inbreng van Nederland van belang.
UITGEBRACHT OP: 28 september 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
VOORBEREID DOOR: Commissie Europa
IMPACT: de verkenning werd in Brussel aangeboden aan Nederlandse Europarlementariërs en in Nederland aan de Tweede Kamercommissie Europese Zaken.
Overige
2 november
Handreiking
Biodiversiteit loont ›
Overige
Handreiking
Biodiversiteit loont
De biodiversiteit gaat in Nederland en de wereld snel achteruit door menselijk handelen. Dit vormt een groot risico voor onze leefbaarheid en het ecosysteem. Door het verlies aan biodiversiteit komt ook de stabiliteit van ons sociaal-economisch systeem in gevaar. Om biodiversiteitsverlies te stoppen en herstel te bevorderen, is een brede aanpak nodig van overheden, ondernemers, werkenden, maatschappelijke organisaties en consumenten. Biodiversiteit is van cruciaal belang voor onze brede welvaart. Niet alleen hier en nu, maar ook later en elders. De handreiking stimuleert ondernemers en werkenden om via bedrijfsvoering, de toeleveringsketen, in cao’s en via medezeggenschap bij te dragen aan biodiversiteitsherstel.
UITGEBRACHT OP: 2 november 2023
VOORBEREID DOOR: Commissie Duurzame Ontwikkeling
IMPACT: de vele reacties op sociale media geven aan dat het onderwerp leeft. De handreiking sluit direct aan op de toekomstvisie van de SER en de nieuwe doelstelling rond brede welvaart die de SER in 2023 vaststelt.
ADVIES
21 december
Gezond opgroeien, wonen en werken ›
ADVIES
Gezond opgroeien, wonen en werken
Het kabinet moet snel aan de slag met gezondheidsbevordering om sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen. Hierbij moeten vooral de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico’s worden weggenomen en de gezondheid van iedereen worden verbeterd. Extra aandacht is nodig voor mensen met weinig opleiding of inkomen. Dit vraagt om een langetermijnaanpak van meerdere ministeries, waarin gezondheidsrisico’s breed en integraal worden opgelost.
UITGEBRACHT OP: 21 december 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW); de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
VOORBEREID DOOR: ad-hoc Commissie Sociaal-economische gezondheidsverschillen
IMPACT: veel media-aandacht in onder meer kranten en tv-optredens. Het advies wordt in 2024 aangeboden aan de Tweede Kamercommissie SZW.
Advies
21 december
Balans in maatschappelijk verlof ›
ADVIES
Balans in maatschappelijk verlof
De SER adviseert het nieuwe kabinet om de huidige verlofregelingen te bundelen en onder te brengen in een nieuwe Wet maatschappelijk verlof met drie pijlers: zorg voor kinderen, zorg voor naasten en persoonlijk verlof. Ook stelt de SER voor om de huidige regelingen te vereenvoudigen en meer balans in de financiering te brengen.
LEES MEER
UITGEBRACHT OP: 21 december 2023
UITGEBRACHT AAN: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
VOORBEREID DOOR: Werkgroep Maatschappelijk verlof (WMV)
IMPACT: veel media-aandacht in onder meer kranten en tv-optredens. Het advies wordt in 2024 aangeboden aan de Tweede Kamercommissie SZW en de minister van SZW.
Consultatief overleg
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend