Adviezen
De in dit hoofdstuk beschreven adviezen zijn SER-adviezen uit 2021. Ook zijn de adviezen opgenomen van de Denktank Coronacrisis die in 2020 werd opgericht op initiatief van SER-voorzitter Mariëtte Hamer.
Click to edit...
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
SER-adviezen 2021
ADVIES
10 februari
Reshoring - Made in Europe ›
ADVIES
Reshoring - Made in Europe
Reshoring, of wel het terughalen van bedrijfsactiviteiten uit het buitenland naar eigen land, is vooral een strategische afweging van bedrijven zelf. De overheid kan reshoring bevorderen om bij te dragen aan leveringszekerheid van essentiële producten. Het is dan wel verstandig om daarbij zoveel mogelijk op Europees niveau samen te werken.
UITGEBRACHT OP: 10 februari – UITGEBRACHT AAN: Minister van Economische Zaken en Klimaat – VOORBEREID DOOR: Ad-hoc Commissie Reshoring – RESULTATEN: In het regeerakkoord wordt ingezet op strategische onafhankelijkheid door productie van cruciale (half)producten in Europa en door het beschermen van vitale processen en het voorkomen van ongewenste zeggenschap in vitale bedrijven. Het buitenlandbeleid streeft naar vermindering van de afhankelijkheid voor strategische goederen en grondstoffen.
Ron Wit
Aanpak wind op zee voorbeeld voor transitie
Hoe komen we tot een succesvolle grootschalige verduurzaming van onze energievoorziening? Ron Wit, directeur Energietransitie en Public Affairs van Eneco, pleit voor het kopiëren van de bewezen succesfactoren van wind-op-zee.
Het succes van kwam bepaald niet ‘aanwaaien’. Ron Wit was bij de totstandkoming van het Energieakkoord onderhandelaar namens Natuur & Milieu. De producenten van windenergie stonden niet in de rij, terwijl de milieuvoordelen evident waren. ‘Windenergie kostte 17 eurocent per kilowattuur, bij een marktprijs van 4 eurocent. Absoluut niet rendabel dus. Daarom voelden belangrijke partijen als VNO-NCW of Economische Zaken er aanvankelijk niets voor. De ngo’s gingen toen in gesprek met alle energiebedrijven. We zeiden: stel nu dat jullie de garantie krijgen dat er elk jaar een bepaalde door jullie opgewekte hoeveelheid megawatt energie aan wind-op-zee wordt geplaatst. Kunnen jullie dan 40 procent kostenreductie garanderen? En durven jullie dat aan? Na even nadenken gaven ze allemaal hun fiat. Daarmee konden we met de minister afspraken maken over een langjarig programma. De overheid beloofde 3.500 megawatt aan te besteden onder gunstige condities en een elektriciteitsnet op zee aan te leggen, het bedrijfsleven beloofde minimaal 40 procent kostenreductie.
CO2-besparing én banengroei
‘Die wederkerige afspraken waren een belangrijke succesfactor. Ze gaven de zekerheid dat er een pijplijn aan projecten ontstond – een tweede succesfactor. Van Oord durfde daardoor bijvoorbeeld een groter schip te laten bouwen, dat grote en zware palen voor de windturbines op zee kan zetten. Zo bereikten we schaalvergroting.’ Een andere succesfactor was het wenkende perspectief van de dubbeldoelstelling klimaat en economie: ‘Naast CO2-besparing ging het ook om het creëren van banengroei en een nieuwe wind-offshore sector. Dat vooruitzicht zorgde voor steun en enthousiasme bij toeleveranciers en havenbedrijven.’ Wit denkt dat door zes succesfactoren (zie kader) in te zetten schaalvergroting mogelijk is voor groene waterstof en geothermie en dat ook de auto-industrie er zijn voordeel mee kan doen.
Groene waterstof
Wit: ‘Groene waterstof is nu nog niet nodig en te duur. Om voor 2030 kostenreductie te realiseren is een innovatieprogramma met demonstratieprojecten nodig. Bovendien kan de overheid te zijner tijd investeringszekerheid bieden via tenders, subsidies en vergunningen.’
Geothermie
‘Bij geothermie kun je beginnen met een dubbele doelstelling: naast een doel in warmte-opwekking ook een economisch doel formuleren, zoals “geothermie wordt voor huishoudens net zo voordelig als aardgas. We creëren meteen een nieuwe economische sector in Nederland, gespecialiseerd in bodemwarmte”. De overheid wordt regisseur, brengt de bodem in kaart, wijst gebieden aan, verleent vergunningen en zorgt voor het tenderen, inclusief een subsidie – al dan niet in combinatie met een risicofonds voor misboringen.’
Vraaggestuurd
De volgende stap bij wind-op-zee moet volgens Wit uitgaan van de vraag. Nieuwe projecten moet het zonder subsidie redden. ‘Investeerders en financiers hebben daardoor andere zekerheden nodig. Stabiele vraag naar windenergie vanuit de sectoren bouw, industrie en gebouwde omgeving bijvoorbeeld.’ Bij Eneco koppelen we nu wind-op-zee aan de transitie die de industrie maakt van grijze – kolen en gas – naar groene elektriciteit. Zo combineren we de emissiedoelen van de industrie met een gegarandeerde vraag naar deze vorm van duurzame energie.’
Zes succesfactoren
- Wederkerige afspraken. De overheid zegde toe om 3.500 megawatt wind-op-zee aan te besteden en de sector beloofde voor 40 procent kostenreductie te zorgen.
- Formuleer een dubbeldoelstelling: klimaat en economie. Richt je niet alleen op CO2-reductie, maar bied ook het wenkende perspectief van economische voorspoed.
- Een op de sector toegesneden beleidsinstrument geeft langjarige investeringszekerheid.
- Een faciliterende overheid die regie neemt in het risicobeheer en het verlagen van marktrisico’s, en meewerkt aan vergunningen en infrastructuur.
- Een pijplijn aan projecten zorgt voor investeringszekerheid.
- Draagvlak. Kies voor herkenbare en aansprekende programma’s waarmee veel mensen en bedrijven in de samenleving zich kunnen verbinden.
ADVIES
11 mei
Aan de slag voor de zorg - Een actieagenda voor de zorgarbeidsmarkt ›
ADVIES
Aan de slag voor de zorg - Een actieagenda voor de zorgarbeidsmarkt
De aanbevelingen betreffen professionele ruimte, scholing en ontwikkeling, behoud van medewerkers, (financiële) waardering en zeggenschap, en sociale en technologische innovatie. De aanbevelingen zijn gericht op zorgorganisaties en zorgprofessionals, zorgsectoren, zorgverzekeraars en overheid. Dit kan niet zonder een budgettaire impuls. De oproep aan de overheid is ook de uitvoering van dit en alle andere adviezen over de zorgarbeidsmarkt, snel op te pakken.
UITGEBRACHT OP: 11 mei – UITGEBRACHT AAN: Minister voor Medische zorg en Sport, de minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – VOORBEREID DOOR: Ad hoc Commissie Arbeidsmarkt Zorg – RESULTATEN: De minister meldde dat het aan een volgend kabinet is om te bepalen hoe om te gaan met de aanbevelingen. Na een debat met de Tweede Kamer heeft het kabinet onder verwijzing naar het advies 675 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbetering van arbeidsvoorwaarden in de zorg.
BRIEF
19 mei
Naar een gezond en vitaal Nederland ›
brief
Naar een gezond en vitaal Nederland
Deze brief van de Initiatiefgroep Preventieakkoord zet in op verankering, verdieping en verbreding van preventie in de samenleving. De Initiatiefgroep Preventieakkoord brengt onder voorzitterschap van Mariëtte Hamer zo’n 25 bestuurders van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven samen vanuit een gedeelde visie op het belang van preventie voor gezondheid. De brief pleit voor een fundamentele heroriëntatie op het preventiebeleid, dat zich moet verbreden van zorg naar gezondheid, mentale veerkracht van mensen zelf, in hun sociale en fysieke omgeving. Het Nationaal Preventieakkoord dient te worden uitgebouwd op basis van de Gezonde Generatie.
LEES MEER
UITGEBRACHT OP: 19 mei – UITGEBRACHT AAN: Informateur – VOORBEREID DOOR: Initiatiefgroep Preventieakkoord – RESULTATEN: De brief is besproken met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die het een steun voor het preventiebeleid noemde.
ADVIES
21 mei
Jeugdzorg: van systemen naar mensen - Tien aanbevelingen voor de korte termijn ›
ADVIES
Jeugdzorg: van systemen naar mensen – Tien aanbevelingen voor de korte termijn
Het advies richt zich op verbeteringen binnen het huidige stelsel van jeugdzorg die op korte termijn kunnen worden doorgevoerd. Dat moet zorgen voor meer rust en stabiliteit in de sector, zodat de aandacht weer is gericht op de inhoud van de zorg en de relatie van de jeugdige en zijn netwerk met de jeugdprofessional. De SER pakt hierna een adviestraject op gericht op meer fundamentele vragen rond de inrichting en organisatie van het jeugdzorg stelsel.
UITGEBRACHT OP: 21 mei – UITGEBRACHT AAN: Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – VOORBEREID DOOR: Commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg – RESULTATEN: Het advies is besproken met de staatssecretaris die het eens was met de aanbevelingen. Er is een seminar georganiseerd met onder andere (vertegenwoordigers van) jongeren en ouders, zorgprofessionals, zorgaanbieders, gemeenten en leden van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de SER en het advies te betrekken bij de uitwerking van de Hervormingsagenda Jeugdzorg.
ADVIES
2 juni
Sociaal-economisch beleid 2021-2025 ›
ADVIES
Sociaal-economisch beleid 2021-2025 - Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving
De SER heeft een advies opgesteld voor het nieuwe kabinet en schetst daarin hoe brede welvaart voor alle Nederlanders kan worden bewerkstelligd. Het advies is bedoeld voor de middellange termijn (MLT): van 2021 tot 2025. De SER adviseert dat het kabinet fors gaat investeren in zekerheid van werk en inkomen, in toekomstig verdienvermogen, in sterke publieke dienstverlening en een duurzaam leefklimaat.
UITGEBRACHT OP: 2 juni – UITGEBRACHT AAN: Het kabinet – VOORBEREID DOOR: De commissie Sociaal-Economische Aangelegenheden (SEA), voor het economische deel en de Ad hoc-werkgroep Verkenning Oplossingsrichtingen Arbeidsmarkt (VOA), voor het arbeidsmarktdeel in ruime zin en een ad hoc werkgroep van de voorzitters van sociale partners. – RESULTATEN: Het advies is aan de orde gekomen bij de besprekingen van de informateurs en er is op diverse plekken aan gerefereerd in het coalitieakkoord van het begin 2022 gevormde kabinet. Daarnaast is het advies breed opgepakt door de media.
VERKENNING
3 juni
Naar duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw ›
VERKENNING
Naar duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw
De verkenning ‘Naar duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw’ naar de mogelijkheden voor een eventueel landbouwakkoord geeft aan dat zo’n akkoord onder voorwaarden mogelijk is. De sector voelt de urgentie om iets te doen aan klimaat, milieu en biodiversiteit.
UITGEBRACHT OP: 3 juni – UITGEBRACHT: Minister van Landbouw – VOORBEREID DOOR: Verkenningscommissie Landbouwakkoord – RESULTATEN: In afwachting van kabinetsreactie.
ADVIES
10 juni
Een kansrijke start voor alle kinderen ›
ADVIES
Een kansrijke start voor alle kinderen - Naar inclusieve en toegankelijke voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar
De kinderopvang, waaronder de buitenschoolse opvang (BSO), is van groot belang voor de arbeidsparticipatie van ouders en het combineren van arbeid en zorg. Ook levert kinderopvang een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen, het verminderen van achterstanden en het bevorderen van gelijke kansen. Een van de aanbevelingen is om een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week voor alle jonge kinderen te realiseren. In de kinderopvangtoeslag komt de eis dat ouders moeten werken te vervallen, allereerst voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Daarna is de aanbeveling ook voor kinderen van 4 tot 13 jaar een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week te realiseren.
UITGEBRACHT OP: 10 juni – UITGEBRACHT AAN: Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – VOORBEREID DOOR: Werkgroep Kindvoorzieningen – RESULTATEN: De aanbeveling zorgde voor veel media-aandacht. Dit was het best bekeken advies van de SER in 2021. Het nieuwe kabinet zal opvolging moeten geven aan de aanbevelingen.
ADVIES
18 juni
Gelijke kansen in het onderwijs ›
ADVIES
Gelijke kansen in het onderwijs - Structureel investeren in kansengelijkheid voor iedereen
Voor sommige kinderen en jongeren is sprake van een stapeling van knelpunten gedurende hun leven waardoor kansenongelijkheid ontstaat. Onderwijs bevat een belangrijke sleutel om hierop in te grijpen, maar gebleken is dat het onderwijs(systeem) gelijke kansen niet altijd bevordert. De SER analyseerde de oorzaken en gevolgen van kansenongelijkheid en doet aanbevelingen om gelijke kansen te bevorderen binnen én buiten het onderwijs.
UITGEBRACHT OP: 18 juni – UITGEBRACHT AAN: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en demissionair minister voor Basis- en Voortgezet onderwijs en Media – VOORBEREID DOOR: Ad hoc commissie Bevorderen Gelijke Kansen – RESULTATEN: De commissievoorzitter leverde in november 2021 een bijdrage aan een rondetafelgesprek met leden van de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het onderwerp: kansenongelijkheid, onderwijsachterstanden en segregatie. In het coalitieakkoord is kansenongelijkheid in het onderwijs een belangrijk thema. Daaruit kan worden afgeleid dat het hoog op de politieke agenda staat.
VERKENNING
6 juli
Studeren zonder druk - Voorstel voor een nieuw stelsel van studiefinanciering ›
VERKENNING
Studeren zonder druk - Voorstel voor een nieuw stelsel van studiefinanciering
Dit was een advies op initiatief van het SER Jongerenplatform waarin het afschaffen van het sociaal leenstelsel centraal stond. Het advies is breed verspreid, zowel onder de meeste fracties in de Tweede Kamer als onder betrokken ambtenaren van OCW. Ook is het advies destijds opgestuurd aan de informateur. In het najaar zijn afspraken met onderwijsspecialisten van politieke partijen gemaakt om nader over het advies door te spreken.
UITGEBRACHT OP: 6 juli – UITGEBRACHT AAN: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en anderen – VOORBEREID DOOR: SER Jongerenplatform – RESULTATEN: De strekking van het advies – afschaffing van het sociaal leenstelsel – is overgenomen in het coalitieakkoord. Wel is het voorstel van het nieuwe kabinet minder ruimhartig waar het gaat om de hoogte van de voorgestelde beurs en ook om de compensatieregeling, dan hetgeen het SER Jongerenplatform voorstelde.
VERKENNING
28 september
Werken zonder armoede ›
VERKENNING
Werken zonder armoede
Werk biedt niet voor iedereen voldoende bestaanszekerheid. Zo’n 220.000 werkenden zijn arm, ondanks hun inkomen uit werk. Er is bovendien een grotere groep werkenden met een inkomen net boven de armoedegrens die met vergelijkbare financiële problemen te maken heeft. Om uit armoede te komen is een langdurige inzet nodig op meerdere fronten. Er zijn aanpassingen nodig in het systeem van inkomen en inkomensondersteuning zodat werkenden voldoende en stabiel inkomen kunnen verwerven. Daarnaast is het bevorderen en faciliteren van meer uren werken noodzakelijk gepaard met een betere dienstverlening die aansluit op de behoeften van werkende minima. De SER doet hiertoe aanbevelingen aan Rijk, gemeenten, sociale partners en anderen.
UITGEBRACHT OP: 28 september – UITGEBRACHT AAN: Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – VOORBEREID DOOR: Commissie Werk en Armoede – RESULTATEN: In het regeerakkoord is bestaanszekerheid als belangrijk thema opgenomen. Er werd onder andere een verhoging van het minimumloon en hervorming van de inkomensondersteuning aangekondigd. Ook werden verbeteringen aangekondigd bij werk in combinatie met uitkering, alsmede de kwaliteit van de publieke dienstverlening. Voor dit advies was grote publieke belangstelling.
ADVIES
14 oktober
Effectieve Europese gepaste zorgvuldigheidswetgeving voor duurzame ketens ›
ADVIES
Effectieve Europese gepaste zorgvuldigheidswetgeving voor duurzame ketens
De SER adviseert de Nederlandse regering hoe Europese wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Internationaal MVO) vorm te geven. Een Europese aanpak moet verbetering van de omstandigheden voor mens en milieu in de toeleveringsketen voorop stellen. Om de grootste impact te hebben in de internationale ketens buiten de EU, moet de wetgeving Europese samenwerking op sectorniveau stimuleren.
LEES MEER
UITGEBRACHT OP: 14 oktober – UITGEBRACHT AAN: Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – VOORBEREID DOOR: Dagelijks Bestuur SER – RESULTATEN: Het kabinet heeft zich uitgesproken voor een brede gepaste zorgvuldigheidsverplichting in overeenstemming met de internationale raamwerken op het gebied van IMVO.
Adviezen
Grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
ADVIEzen
Grenswaarden gevaarlijke stoffen
In Nederland beheert de SER de databank Grenswaarden Stoffen op de Werkplek. Daarin is voor meer dan 2000 stoffen een (in Nederland geldende) grenswaarde voor de werkplek is vastgelegd.
De SER-Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (SER-GSW) adviseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
In 2021 liepen haalbaarheidstoetsen voor de volgende stoffen:
• Isocyanaten;
• 1,2 dichloorethaan
• Acrylamide;
• Voor arseen- en verbindingen zijn in 2021 de werkzaamheden voortgezet.
Consultatief overleg
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Adviezen Denktank Coronacrisis
ADVIES
28 januari
En nu… daden! ›
ADVIES
En nu… daden!
Het SER Jongerenplatform vormt samen met andere jongerenorganisaties de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC). Het advies gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren. Onderdeel van dit advies was een rondvraag onder ruim 2.000 jongeren. JDC vraagt onder andere om meer financiële ruimte voor studenten met studievertraging, meer startersbanen en starterswoningen en een groen herstelbeleid.
“Jongeren blijven langer thuis wonen, kopen later een huis, stichten later een gezin. Het leenstelsel versterkt dat alleen maar.”
Maurice Knijnenburg, voorzitter SER Jongerenplatform
Click to edit...
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
Lees meer
UITGEBRACHT OP: 28 januari – UITGEBRACHT AAN: Minister-President Rutte (AZ) – VOORBEREID DOOR: Jongeren Denktank Coronacrisis – RESULTATEN: In het regeerakkoord is de zogenaamde ‘jubelton’, de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning, geschrapt. Daarnaast wordt de generatietoets verder toegepast, verschillen tussen vast en flex op de arbeidsmarkt verkleind en gaat het minimumloon omhoog. Het advies werd onder meer besproken in de Tweede Kamer en integraal meegenomen in de strategie om de problemen voor jongeren te verbeteren. Het advies is online zeer goed bekeken en zelfs live besproken met Koning Willem-Alexander.
ADVIES
1 februari
Perspectief op herstel ›
ADVIES
Perspectief op herstel
De Denktank Coronacrisis bestaat uit een brede groep van vertegenwoordigers van kennisinstituten, planbureaus en sociale partners die onder leiding van SER-voorzitter Mariëtte Hamer tot dit advies is gekomen. De denktank gaf in een briefadvies aanbevelingen voor beleid om te komen tot een aanpak van de coronacrisis die de gevolgen van de crisis beperkt en een brede welvaart ondersteunt.
Lees meer
UITGEBRACHT OP: 1 februari – UITGEBRACHT AAN: Minister van Justitie en Veiligheid – VOORBEREID DOOR: Denktank Coronacrisis – RESULTATEN: In februari presenteerde de SER-voorzitter het briefadvies in een rondetafelgesprek aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ook ging de SER-voorzitter in april in gesprek met informateur Tjeenk Willink waarbij zij aandacht vroeg voor de grote urgentie van de coronacrisis. Het briefadvies werd breed door de media opgepakt. Verschillende aspecten van het advies zijn tot uiting gekomen in het coronabeleid, waaronder de uitvoering van dialoogtafels en een hernieuwde focus op herstelbeleid, de bredere economische en maatschappelijke effecten van de coronacrisis en de uitvoerbaarheid van beleid.
ADVIES
8 maart
Veilig en versneld open met verantwoord testbeleid ›
ADVIES
Veilig en versneld open met verantwoord testbeleid
In dit advies kwam een werkgroep van de Denktank Coronacrisis met een duidelijk lijstje voorwaarden voor verantwoord testbeleid. De belangrijkste zijn: toegankelijkheid van middelen en testlocaties, waarborging van de privacy en een eenvoudige hanteerbaarheid.
Lees meer
UITGEBRACHT OP: 8 maart – UITGEBRACHT AAN: Programmadirecteur-generaal Samenleving en Covid-19 – VOORBEREID DOOR: Een werkgroep van de Denktank Coronacrisis – RESULTATEN: Het advies is digitaal aangeboden aan de DG Covid-19 en ook gestuurd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meerdere aspecten van het advies zijn tot uiting gekomen bij de uitvoering van het testbeleid en het gebruik van testbewijzen, waaronder een brede beschikbaarheid en het gratis aanbieden van testen. Er was brede media-aandacht waaronder een uitzending bij Nieuwsuur.
Consultatief overleg
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend