Platform en dialoog
Naast advisering rekent de SER het ook tot zijn taak om als platform te dienen voor relevante sociaal-economische vragen, soms als onderdeel van een adviestraject, soms juist om een onderwerp te verkennen en agenderen. De SER vraagt en zoekt informatie en visies van betrokkenen, ook van partijen die niet vertegenwoordigd zijn in de raad.
Infographic Platform en dialoog
Meer informatie over deze entiteiten? Klik daarvoor op de thema's hieronder.
PLATFORM EN DIALOOG
SER Diversiteit en Inclusie (D&I)
In 2021 is SER Diversiteit en Inclusie onverminderd voortgezet om zo te werken aan het bevorderen van diversiteit op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Belangrijke mijlpaal was de officiële bekrachtiging van de wet ‘Evenwichtiger verhouding van zetels tussen mannen en vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van grote naamloze en besloten vennootschappen’ door de Tweede en Eerste Kamer. Een wet die voortkomt uit het SER-advies Diversiteit in de top. Tijd voor versnelling. De SER zal bedrijven in de komende jaren ondersteunen, inspireren en faciliteren. Hiervoor is in samenwerking met VNO-NCW, bedrijven en andere belanghebbenden, het afgelopen jaar volop gewerkt aan de ontwikkeling van een digitaal diversiteitsportaal.
SER Topvrouwen
Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, ging de nieuwe Topvrouwen-site live. Daarmee is Topvrouwen.nl opgegaan in SER Topvrouwen en maakt het onderdeel uit van het SER-programma D&I. Ook werd een Raad van Advies in het leven geroepen. SER Topvrouwen vroeg meer aandacht voor culturele diversiteit in de bedrijfstop, door middel van een dialoogsessie en een columnreeks. Ook is de Topvrouwendatabase uitgebreid met meer multicultureel toptalent.
SER Diversiteit in Bedrijf
De naam van Diversiteit in Bedrijf werd dit jaar SER Diversiteit in Bedrijf Inmiddels zijn 342 bedrijven bij het Charter Diversiteit aangesloten.
Diversity Day 2021
Tijdens Diversity Day op 5 oktober onderstreepten SER Topvrouwen en SER Diversiteit in Bedrijf gezamenlijk het belang van diversiteit en inclusie in organisaties. 425 bedrijven deden mee aan Diversity Day en organiseerden op die dag eigen activiteiten.
Op Diversity Day presenteerde de SER de resultaten van een enquête naar de bekendheid met de wet ingroeiquotum en streefcijfers onder de bedrijven.
PLATFORM EN DIALOOG
SER Leven Lang Ontwikkelen
De SER zet zich met de SER LLO in voor een positieve en vanzelfsprekende leercultuur. Zodat iedereen kan blijven meedoen op de veranderende arbeidsmarkt. Om dit te bereiken werkt de SER aan doorbraken voor werknemers, werkgevers en onderwijsinstellingen door de energie en vele goede initiatieven in regio’s en sectoren uit te lichten en te versterken. In 2020-2021 stonden de volgende onderwerpen centraal: het realiseren van een duur-zame van-werk-naar-werk-structuur, eigen regie stimuleren, transities op de arbeidsmarkt en de her- en erkenning van skills. Daarnaast werden diverse werkbezoeken afgelegd, webinars en bijeenkomsten georganiseerd en kennisdocumenten gepubliceerd. Hoogtepunten waren o.a. het driedaagse Ontwikkeling Telt Festival en de Monitor Leercultuur, waarin de leercultuur in Nederland voor het eerst in kaart werd gebracht.
platform en dialoog
SER Arboplatform
Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen van alle bedrijven, groot en klein, en uit alle sectoren, kunnen voor al hun arbovraagstukken terecht op het SER Arboplatform. Het Arboplatform geeft met handreikingen en dossiers gedetailleerde informatie hoe arbo-onderwerpen binnen organisaties kunnen worden vormgegeven en hoe daarbij concreet invulling aan de bepalingen in de wet kan worden gegeven. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een Arbocatalogus of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
In 2021 zijn er nieuwe handreikingen gepubliceerd voor arbeidsveiligheid en fysieke belasting. Eerder werden handreikingen en dossiers voor bedrijfshulpverlening, preventiemedewerker, hybride werken, gevaarlijke stoffen, medische keuringen/PAGO, psychosociale arbeidsbelasting, RI&E en COVID-19 gepubliceerd. Hiervoor wordt o.a. samengewerkt met sociale partners, SZW en TNO. Het Arboplatform bevat ook de databank Grenswaarden Gevaarlijke Stoffen op de Werkplek.
Het Arboplatform wil ook een dialoog- en kennisnetwerk zijn, waar arbodeskundigen kennis en ervaring kunnen uitwisselen met collega’s uit andere branches. Daarvoor is het Arboplatform gestart met dialoogbijeenkomsten met een aantal beroepsverenigingen.
platform en dialoog
SER Jongerenplatform
Het SER Jongerenplatform bestaat uit vertegenwoordigers van elf jongerenorganisaties en kroonleden. De jongeren leveren bijdragen aan adviestrajecten van de SER en brengen eigen verkenningen en adviezen uit. De verkenning Hoge verwachtingen uit 2019 is inmiddels opgevolgd door Veelbelovend dat onder meer een update geeft over de kansen en belemmeringen van jongeren op het gebied van leren, werken, wonen en gezinsvorming. Het SER Jongerenplatform heeft hiervoor ervaringen en ideeën opgehaald bij jongeren middels een enquête en themabijeenkomsten. Verder heeft het SER Jongerenplatform in 2021 meegewerkt aan het SER-advies over gelijke kansen in het onderwijs en hebben de jongeren adviezen uitgebracht over het sociaal leenstelsel en over de gevolgen van corona voor jongeren (met de Jongeren Denktank Coronacrisis).