Bestuurlijke en wettelijke taken



De SER heeft naast het adviseren over brede welvaart waar samenleving, economie en milieu in balans zijn (hier en nu, later en elders) ook andere taken. Deze komen voort uit wettelijke taken en zelfregulering. Voorbeelden daarvan zijn de bevordering van de kwaliteit van medezeggenschap en diversiteit in de top van het bedrijfsleven. Ook worden klachten behandeld en vindt bemiddeling plaats over uiteenlopende onderwerpen. Lees hier meer over enkele van deze taken.
SER Diversiteitsportaal & Topvrouwen
Het jaar 2024 staat in het teken van de ondersteuning van ‘grote’ vennootschappen bij de rapportageverplichting – voortkomend uit de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’ – en het realiseren van meer (gender)diversiteit in de (sub)top.
Lancering SER Dataverkenner en Scorecard 2024
Eind januari gaat de SER Dataverkenner van start. Hiermee bieden Nederlandse bedrijven voor het eerst inzicht (per bedrijf, sector en op nationaal niveau) in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en plannen om de ambities te realiseren. Tijdens een bijeenkomst wordt de SER Scorecard 2024 van de ‘Monitor Genderbalans in het Bedrijfsleven 2024’ overhandigd aan Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit is een belangrijke stap voor het monitoren en verbeteren van de man-vrouwverhouding in de (sub)top van bedrijven.
Gedurende het jaar ondersteunt de SER rapportageplichtige bedrijven met onder andere inspirerende sectorale dialoogbijeenkomsten en kennissessies. Verder ondersteunt de SER Rapportage Toolbox bedrijven in aanloop naar de rapportage deadline. De helpdesk van het diversiteitsportaal ontvangt meer dan 4.500 hulpvragen.
Krachtenbundeling voor meer impact
In aanloop naar Internationale Vrouwendag organiseren we de bijeenkomst ‘Brede welvaart, een genderinclusief perspectief’. Het event staat in het teken van de noodzaak van dit genderinclusieve perspectief voor het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan en het bevorderen van brede welvaart.
In 2024 blijft de Topvrouwen Database verder groeien tot meer dan 4.000 profielen van board ready-topvrouwen. Het nieuwe initiatief SER Topvrouwen Circles brengt de community van Topvrouwen op regionaal niveau samen. De circles geven ambitieuze topvrouwen uit de database de kans om elkaar te ontmoeten om business- en carrièregerelateerde thema’s te bespreken. Dit jaar vinden ook twee edities van de speeddates plaats.
Commissie Bevordering Medezeggenschap
De SER heeft de wettelijke taak om de kwaliteit van medezeggenschap in brede zin te bevorderen. Hiervoor is de SER Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) ingesteld. Ook de Bedrijfscommissie speelt hierin een belangrijke rol als het gaat om voorlichting, verplichte registratie van ondernemingsovereenkomsten en instellings- en opheffingsbesluiten van vrijwillig ingestelde ondernemingsraden en bemiddeling bij geschillen. Stichting SCOOR-RMZO is belangrijk voor het bewaken van de kwaliteit van opleidingen voor ondernemingsraden.
In 2024 richt de CBM zich met name op medezeggenschap bij strategische onderwerpen en op naleving van de Wet op ondernemingsraden. De CBM heeft op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meegedacht over beide thema’s. In juni 2024 brengt de CBM de notitie toekomstgerichte medezeggenschap uit. Deze notitie geeft praktische handvatten over hoe strategische onderwerpen binnen een organisatie op de agenda kunnen worden gezet.
Op 15 november 2023 heeft de SER van de minister een adviesaanvraag ontvangen over Primaat van de Politiek in de Wet op de ondernemingsraden. De CBM is in 2024 begonnen met de inhoudelijke voorbereiding en heeft tijdens stakeholdersbijeenkomsten over het onderwerp gesproken met or-leden, ambtelijk secretarissen, WOR-bestuurders, bestuurdersadviseurs en (medezeggenschaps)experts. In de eerste helft van 2025 verwacht de CBM het advies te kunnen afronden.
Steunpunt RI&E
In 2024 neemt de SER op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Steunpunt RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) over van TNO. De RI&E is een instrument uit de Arbowet. Het verplicht werkgevers risico’s voor hun werknemers te inventariseren en te beheersen met een plan van aanpak. De RI&E-verplichting vloeit voort uit Europese regelgeving. Voorbeelden van risico’s zijn de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en psycho-sociale arbeidsbelasting. Ook de preventie van ongevallen valt onder de RI&E.
Het Steunpunt biedt bedrijven online instrumenten om de RI&E goed uit te kunnen voeren en geeft antwoord op vragen over de RI&E. Daarnaast voert het Steunpunt, in samenwerking met de Stichting van de Arbeid, de wettelijke taak uit om branche-RI&E’s te erkennen. Bedrijven tot 25 werknemers die zijn aangesloten bij een branche, kunnen gebruik maken van een voor hen ontwikkelde en erkende RI&E.
De SER voert regelmatig overleg met sociale partners, arbodeskundigen en het ministerie van SZW over beleid en uitvoering met betrekking tot de RI&E en het Steunpunt.
SER Fusiegedragsregels
Bedrijven die een fusie voorbereiden, moeten dit tijdig melden aan de betrokken vakbonden en de SER. Voor de vakbonden en de SER geldt een geheimhoudingsplicht. Dit staat in de SER Fusiegedragsregels. Doel is dat de vakbonden in een vroeg stadium met de bedrijven kunnen overleggen over de fusie en gevolgen daarvan voor werknemers. De ondernemingsraad kan het oordeel van de vakbonden betrekken in zijn advies aan de ondernemer. De Fusiegedragsregels gelden voor het bedrijfsleven en - voor zover de organisatie op de markt opereert én bedrijfsmatig is georganiseerd - de overheid, non-profitorganisaties en het vrije beroep.
In 2024 zijn bij de SER 950 fusies en overnames gemeld, een recordaantal. In 2024 is één geschil uit 2023 afgehandeld en één geschil ontvangen over naleven van de Fusiegedragsregels. Deze twee geschillen zijn als volgt afgehandeld: één via hoorzitting en uitspraak in 2024 en één via een uitspraak (de hoorzitting vond al in 2023 plaats).
Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen
De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) van de SER ziet toe op het correct toepassen en naleven van de Wet op de medische keuringen (Wmk) en het voorkomen van misstanden op het gebied van aanstellingskeuringen en gezondheidsvragen tijdens sollicitatieprocedures. De CKA geeft voorlichting, behandelt klachten, beantwoordt vragen en geeft adviezen over aanstellingskeuringen en gezondheidsvragen tijdens sollicitatieprocedures. In 2024 is 1 klacht in behandeling genomen en zijn 15 adviezen gegeven. De CKA publiceert een eigen jaarverslag.