Platform en dialoog



Naast advisering wil de SER als platform te dienen voor relevante sociaal-economische vragen. Soms als onderdeel van een adviestraject, soms om een onderwerp te verkennen en agenderen. De SER vraagt en zoekt informatie en visies van betrokkenen uit de samenleving, ook van partijen die niet zijn vertegenwoordigd in de raad.
SER Diversiteit in Bedrijf
In 2024 verwelkomt SER Diversiteit in Bedrijf 40 bedrijven en organisaties die het Charter Diversiteit ondertekenen. Het aantal ondertekenaars stijgt hiermee naar 532.
SER Diversiteit in Bedrijf organiseert in 2024 twee grote bijeenkomsten: over etnisch-culturele diversiteit en over sociale en psychologische veiligheid.
Op 1 oktober wordt Diversity Day gevierd. Ter afsluiting van de kick-off van deze jaarlijkse viering van diversiteit en inclusie, reikt SER-voorzitter Kim Putters de tweejaarlijkse SER Diversiteit in Bedrijf Award uit. Deze gaat naar IKEA voor hun werkervaringsprogramma voor vluchtelingen.
In het voorjaar worden Awards voor inclusief werkgeverschap uitgereikt voor de installatiebranche en de bouwsector samen met brancheorganisaties Techniek NL en Bouwend Nederland. De Techniek Inclusief Awards gaan naar installatiebedrijf Preworxs (categorie mkb) en technisch dienstverlener Hollander Techniek (categorie grootbedrijf). De winnaars van de Bouw en Infra Inclusief Awards zijn glashandel Evers & Evers Glas (mkb) en bouwbedrijf ERA Contour (categorie grootbedrijf).
Het stedelijk platform 010 Inclusief (Rotterdam) groeit door naar 90 netwerkleden. De 010 Inclusief Awards gaan naar uitzendbureau Minite Works (mkb) en consultancybedrijf OC&C Strategy Consultants (grootbedrijf). In Utrecht wordt Utrecht Divers en Inclusief gelanceerd. 19 bedrijven en organisaties treden toe tot dit netwerk.
SER Arboplatform
Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen van alle bedrijven (groot en klein) en uit alle sectoren vinden er handreikingen en dossiers. Deze bevatten veel praktische toepassingen over arbo-onderwerpen en informatie om concreet invulling te geven aan de Arbowet. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van een arbocatalogus of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het Arboplatform bevat ook de databank Grenswaarden Gevaarlijke Stoffen op de Werkplek.
Samen met de Stichting van de Arbeid is in 2024 een gezamenlijke aanpak ontwikkeld tegen grensoverschrijdend gedrag. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het bureau van de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag. De aanpak resulteert onder andere in het nieuwe online dossier ‘Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’.
In het kader van de EU-campagne ‘Veilig en gezond werken in een digitale samenleving’ organiseert het Arboplatform in samenwerking met Focal Point een dialoogbijeenkomst. Onderwerp is de impact van digitaal platformwerk op gezond en veilig werken, nu en in de toekomst. Agnes Jongerius geeft een keynote over de nieuwe ‘EU-richtlijn platformwerk’. Na afloop publiceert het Arboplatform de belangrijkste bevindingen uit de bijeenkomst.
SER Jongerenplatform
Het SER Jongerenplatform, opgericht in 2015, speelt een cruciale rol in het betrekken van jongeren bij het werk van de SER. Het platform bestaat uit elf jongerenorganisaties met een expertise in onderwijs, klimaat, werkgelegenheid en werknemerszaken. Hun focus ligt op betrokkenheid bij lopende adviezen, monitoring van jongerenbehoeften en het verbeteren van de positie van jongeren in Nederland.
Het SER Jongerenplatform draagt bij aan verschillende commissies, waaronder de commissie Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, de commissie Mantelzorg en Werk en de commissie Duurzame Ontwikkeling. Om zijn rol binnen de SER te verscherpen, heeft het SER Jongerenplatform in 2024 een visie en strategie geformuleerd en deze gepresenteerd aan de SER. Met versterkte aandacht voor onderzoek, landing en communicatie hoopt het SER Jongerenplatform z’n stem in sociaaleconomische vraagstukken te versterken.
Het SER Jongerenplatform heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van concept-generatietoets binnen de Rijksoverheid. Tenslotte is eind 2024 is de laatste hand gelegd aan de opvolging van de laatste verkenning ‘Veelbelovend.’ Publicatie wordt in het eerste kwartaal van 2025 verwacht.
Leven Lang Ontwikkelen
De SER zet zich met de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in voor een goed functionerende infrastructuur en een vanzelfsprekende leercultuur. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland kan blijven meedoen op de snel veranderende arbeidsmarkt en gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst aankan.
In januari 2024 adviseert de SER in een briefadvies aan het nieuwe kabinet om structureel en voorspelbaar te investeren in de professionele ontwikkeling van de beroepsbevolking. Ook in andere SER-adviezen, zoals ‘Werken aan Veranderkracht’ en ‘Perspectief op brede welvaart in 2040’, is het thema Leven Lang Ontwikkelen een rode draad.
Met het Sectoraal en Regionaal LLO-netwerk brengen we in kaart wat er in regio’s en sectoren gebeurt om een leercultuur te stimuleren. We signaleren kansen en uitdagingen en leren van elkaar. Inmiddels zijn 38 samenwerkingsverbanden aangesloten, met bijna 300 leden uit landelijke, sectorale en regionale organisaties en beleidsmakers. In 2024 organiseren we vijf fysieke en online bijeenkomsten, waarin thema’s centraal staan als ‘Bruggen bouwen voor iedereen op de arbeidsmarkt’, ‘Naar een dekkende dienstverlening op het gebied van LLO’, ‘Van-werk-naar-werk transities’ en ‘Stimuleren van eigen regie’.
Samen met de Goldschmeding Foundation starten we in november een praktijkverkenning om succesvolle LLO-aanpakken op te schalen en te verduurzamen. Daarnaast zetten we het gesprek over een skillsgerichte arbeidsmarkt voort, in samenwerking met de werkgroep ‘Valideren van Skills’ van VNO-NCW, MKB-Nederland en tal van experts.
Inclusie blijft een belangrijk speerpunt. Samen met de beweging Onbeperkte Denkers organiseren we de bijeenkomst ‘Leven Lang Ontwikkelen zonder drempels’, waar ervaringsdeskundigen en professionals bespreken welke obstakels mensen met een arbeidsbeperking ervaren en wat er nodig is om deze weg te nemen. De uitkomsten hiervan vertalen we in 2025 naar concrete handvatten voor de praktijk.
AI en de digitale transitie
Het hele jaar 2024 staat voor de commissie Digitale Transitie in het teken van een adviestraject over AI en de toekomst van werk. In januari ontvangt de SER van het demissionair kabinet het verzoek een advies uit te brengen over de nieuwe ontwikkelingen rond AI en werk. De adviesaanvraag draait om drie onderwerpen: de mogelijkheden die AI biedt om arbeidsproductiviteit te verhogen, de kansen en risico’s met betrekking tot de kwaliteit van werk, en de impact van AI op werkgelegenheid en inkomen. De commissie verwacht het advies af te ronden in de eerste helft van 2025.
De commissie haalt voor het advies inzichten op door gesprekken te voeren met wetenschappelijke experts en ervaringsdeskundigen en via een literatuuranalyse. Ook brengt de commissie een werkbezoek aan LAB42 op de Universiteit van Amsterdam. Ze spreekt daar met onderzoekers en de bedrijven Zeta Alpha en CM.com. Er wordt een kennissessie georganiseerd over de Europese wetgeving (AI-verordening) en de plannen voor de inrichting van het toezicht daarop. De commissie publiceert een reeks artikelen over de verschillende manieren waarop AI het werk kan beïnvloeden, onder meer over de effecten van AI op de bouw, klantenservice en op creatieve beroepen.