Medezeggenschap
Wat betekent het om or-lid te zijn?
Als je or-lid wordt, worden er (soms) andere kwaliteiten en vaardigheden gevraagd, dan van jou als medewerker. Er wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je meedenkt over de onderneming en wat ervoor nodig is om die in stand te houden of te verbeteren. Daarnaast vertegenwoordig je de belangen van je collega’s en eventuele flexwerkers. Wat hebben zij nodig om plezierig, gezond en veilig hun werk te kunnen doen? Interessante onderwerpen waarmee je je tot nu toe misschien niet zo bezighield.
Kennis van actuele wet- en regelgeving en de gevolgen daarvan voor jouw organisatie/collega’s is handig. Kritisch kunnen kijken naar de plannen van de ondernemer en voor je mening uit komen zijn nuttige eigenschappen voor een or-lid.
Stukken lezen, vergaderen, samenwerken, uitleg geven aan collega’s, het hoort er allemaal bij. Het or-werk verrijkt je werkzaamheden.
Hoeveel uur ben je met het or-werk bezig? Wat betekent het voor je afdeling als jij minder beschikbaar bent? Hoe ga je om met het feit dat je informatie die je als or-lid hebt gekregen, niet (direct) met je collega’s mag delen? Het zijn zomaar wat vragen uit de praktijk.
Maar laat je niet afschrikken: het is vaak ook een kwestie van de lat niet te hoog leggen en je gezonde verstand gebruiken. Bovendien, je doet het niet alleen, je or-collega’s staan je terzijde. Door gezamenlijk een or-cursus te volgen wordt je goed voorbereid op je taak als or-lid. En verder kun je je bij het or-werk natuurlijk ook laten ondersteunen door allerlei professionals als een ambtelijk secretaris, de vakbond en trainers/adviseurs. Dit is vastgelegd in de WOR.
stap