COVID-19
Februari 2020 werd het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt voor het eerst in Nederland waargenomen. In het voorjaar was er sprake van een eerste golf van de virusuitbraak en vanaf het najaar spraken we over een tweede golf, beide met grote gevolgen voor de Nederlandse samenleving en economie.
Click to edit...
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
Denktank Coronacrisis
De coronapandemie is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. Toch waren de sociaal-maatschappelijke effecten van de maatregelen om het coronavirus te beteugelen ongekend. Het kabinet heeft via verschillende financiële steunmaatregelen getracht de economische gevolgen op korte termijn te beperken. Toch rees al snel het vermoeden dat de negatieve gevolgen van de pandemie voor een flink deel van de bevolking nog lange tijd zullen doorwerken. Daarom initieerde de SER kort na de aanvang van de coronacrisis de Denktank Coronacrisis (de Denktank). Hierbij sloten zich naast de werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) onder andere ook aan: het Centraal Planbureau, het Sociaal Cultureel Planbureau, het Centraal Bureau voor de Statistiek, De Nederlandsche Bank, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Onderwijsraad en Clingendael.
De Denktank werd ingesteld met als doel:
- Kennis te verzamelen en uit te wisselen over economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen.
- Oplossingsrichtingen voor een zo goed mogelijk economisch herstel aan te geven; en ook knelpunten te signaleren op sociaal-maatschappelijk terrein en daarvoor oplossingen aan te reiken.
- Praktische voorstellen te ontwikkelen voor zowel het kabinet, sociale partners en hun achterbannen als de brede samenleving.
De waarde van de brede denktank zit in samenwerking, afstemming en kennisdeling. Door de brede samenwerking wordt de boodschap breed uitgedragen en komt deze in alle geledingen terug.
Begin mei verzocht het kabinet via minister de Jonge (VWS) de Denktank om een adviesrol over de sociaal-economische aspecten van de coronacrisis te vervullen. De Denktank kwam in 2020 met drie adviezen en twee kennisdocumenten.
advies
21 mei
De contouren van een intelligent herstelbeleid ›
ADVIES
De contouren van een intelligent herstelbeleid
In zijn eerste advies, De contouren van een intelligent herstelbeleid, dat in mei uitkwam, schetste de Denktank Coronacrisis de contouren van een intelligent herstelbeleid voor de Nederlandse samenleving en economie. Centraal hierin zijn grip houden op de gezondheidszorg, ons verdienvermogen versterken, de sociale bescherming van kwetsbare groepen en het tegengaan van een tweedeling in de samenleving. Het overheidsbeleid moet ook voorsorteren op de middellange en lange termijn beleidsagenda’s om toekomstige welvaart mogelijk te maken: dit zijn de grote transities zoals digitalisering en robotisering, verduurzaming, een inclusieve arbeidsmarkt en inspelen op de vergrijzing. Herstelbeleid dient bovendien te streven naar een brede welvaart met een duurzaam karakter waar iedereen van mee kan profiteren.
advies
28 mei
Mobiliteit en de coronacrisis ›
advies
Mobiliteit en de coronacrisis
Op verzoek van het kabinet bracht de Denktank Coronacrisis eind mei samen met de planbureaus een advies uit om te voorkomen dat iedereen tegelijkertijd weer het OV (openbaar vervoer) gebruikt of de auto neemt. In het advies Mobiliteit en de coronacrisis stelde de Denktank vuistregels op ter ondersteuning van vervoersbeleid na de zomervakantie. De vuistregels waren gebaseerd op het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hieruit bleek dat met name gedeeltelijk thuiswerken, spreiden van arbeidstijden en online-onderwijs positieve effecten hebben op het verminderen van reizen met OV.
ADVIES
30 juni
Investeren in Europese samenwerking ›
ADVIES
Investeren in Europese samenwerking
Half juli 2020 heeft de Europese Raad van ministers zich gebogen over de voorstellen van de Europese Commissie voor een herziening van de Europese meerjarenbegroting (MFK) en Europese herstelinstrumenten. Aan de vooravond van deze meeting bracht de Denktank zijn advies Investeren in Europese samenwerking uit. De Denktank adviseerde regering en parlement de voorstellen van de Europese Commissie voor het MFK en het herstelplan constructief-kritisch tegemoet te treden.
Kennisdoc
16 november
Leren en ontwikkelen en de bijdrage aan van-werk-naar-werk ›
Kennisdocument
Leren en ontwikkelen en de bijdrage aan van-werk-naar-werk
Op verzoek van de Denktank Coronacrisis is in november een kennisdocument uitgebracht waarin de centrale vraag is: Welke lessen kunnen we trekken uit de bestaande initiatieven voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en van werk (en werkloosheid) naar werk en wat is nodig voor opschaling hiervan in de crisis- en herstart fase.
KENNISDOC
10 december
Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt ›
kennisdocument
Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
De coronacrisis treft veel werkenden. Sommige groepen lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Denk aan jongeren die willen beginnen of net zijn begonnen met werken, mensen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking. De Denktank Coronacrisis riep de regering op om deze kwetsbare groepen niet achteraan in de rij te laten belanden. In het kennisdocument Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt gaf de Denktank in december diverse aanbevelingen.
advies
28 januari 2021
Jongeren Denktank Coronacrisis ›
advies
Jongeren Denktank Coronacrisis
In 2020 is het Jongerenplatform van de SER gaan samenwerken met Denktank-Y onder de naam Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC). De JDC heeft een verkenning gedaan naar de gevolgen van corona voor jongeren en naar welke kansen zijn ontstaan door corona. Deze verkenning werd in januari 2021 overhandigd aan premier Rutte.
Consultatief overleg
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend