Bestuurlijke en wettelijke taken
De SER heeft naast het adviseren over brede sociaal-economische vraagstukken ook diverse andere taken. Deze komen voort uit wettelijke taken en zelfregule-ring. Het bevorderen van de kwaliteit van medezeggenschap is daarvan een be-langrijk onderdeel. Ook worden klachten behandeld en vindt bemiddeling plaats over uiteenlopende onderwerpen. Lees hier meer over enkele van deze taken.
Infographic Bestuurlijke en wettelijke taken
Klik voor informatie over deze activiteiten op een van de taken.
Bestuurlijke en wettelijke taken
Commissie Bevordering Medezeggenschap
De SER heeft de wettelijke taak om de kwaliteit van medezeggenschap in brede zin te bevorderen. Hiervoor is de SER Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) ingesteld. Ook de Bedrijfscommissies en Stichting SCOOR-RMZO spelen hierin een belangrijke rol als het gaat om bemiddeling en het bewaken van de kwaliteit van opleidingen voor ondernemingsraden. In 2022 heeft de CBM zich met name gericht op het onderwerp ‘medezeggenschap bij strategische onderwerpen’. In dat kader bracht de CBM een aantal publicaties en video’s uit. In het jaarplan 2023 lees je meer over de thema’s en werkzaamheden. Het SER Jongerennetwerk Medezeggenschap heeft een aantal activiteiten georganiseerd en de tool ‘hoe digitaal fit is jouw organisatie?’ uitgebracht.
Bestuurlijke en wettelijke taken
Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen
De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) van de SER ziet toe op het correct toepassen en naleven van de Wet op de medische keuringen (Wmk) en het voorkomen van misstanden op het gebied van aanstellingskeuringen en gezondheidsvragen tijdens sollicitatieprocedures. De CKA geeft voorlichting, behandelt klachten, beantwoordt vragen en geeft adviezen over aanstellingskeuringen en gezondheidsvragen tijdens sollicitatieprocedures. In 2022 is 1 klacht behandeld en zijn 29 adviezen gegeven. De CKA publiceert een eigen jaarverslag.
Bestuurlijke en wettelijke taken
SER Fusiegedragsregels
Bedrijven die een fusie voorbereiden, moeten dit tijdig melden aan de betrokken vakbonden en de SER. Voor de vakbonden en de SER geldt een geheimhoudingsplicht. Dit staat in de SER Fusiegedragsregels. Doel is dat deze vakbonden in een vroeg stadium met de bedrijven kunnen overleggen over de fusie en gevolgen daarvan voor werknemers. De ondernemingsraad kan het oordeel van de vakbonden betrekken in zijn advies aan de ondernemer. De Fusiegedragsregels gelden voor het bedrijfsleven en – in bepaalde gevallen – de overheid, non-profitorganisaties en het vrije beroep.
In 2022 zijn bij de SER 871 fusies en overnames gemeld, drie geschillen uit 2021 afgehandeld en zes geschillen over naleven van de Fusiegedragsregels, ontvangen. Deze geschillen zijn als volgt afgehandeld: drie via hoorzitting en uitspraak, één via bemiddeling, drie via intrekking waarvan één na een hoorzitting. Twee worden in 2023 behandeld.