Platform en dialoog
Naast advisering rekent de SER het ook tot zijn taak om als platform te dienen voor relevante sociaal-economische vragen, soms als onderdeel van een adviestraject, soms juist om een onderwerp te verkennen en agenderen. De SER vraagt en zoekt informatie en visies van betrokkenen, ook van partijen die niet vertegenwoordigd zijn in de raad.
Infographic Platform en dialoog
Meer informatie? Klik op de iconen hieronder.
PLATFORM EN DIALOOG
SER-programma Diversiteit & Inclusie (D&I)
In 2022 werkte de SER onverminderd door aan het bevorderen van diversiteit op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Op 1 januari werd de wet ‘Evenwichtiger verhouding van zetels tussen mannen en vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van grote naamloze en besloten vennootschappen’ van kracht. Het SER D&I-jaar 2022 stond dan ook in het teken van het ondersteunen van bedrijven bij hun informatiebehoefte om-trent deze nieuwe wet en het aanreiken van good practices voor het realiseren van een evenwichtiger man-vrouwverhouding in de (sub)top van bedrijven. En het bevorderen van diversiteit en inclusie in de gehele organisatie. Daarvoor ontwikkelt de SER met belanghebbenden een digitaal diversiteitsportaal voor en door bedrijven en organiseert dialoogsessies met verschillende sectoren.
SER Topvrouwen
Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, vond het webinar Diversiteit in de Top – Naar een succesvolle aanpak plaats. Daarbij kwam aan bod welke stappen bedrijven kunnen maken om die evenwichtigere (sub)top te realiseren. Bijzonder was dat we dit jaar – naast webinars – ook weer ‘fysieke’ speeddates, expert-meetings en dialoogbijeenkomsten konden organiseren met topvrouwen, bedrijven en executive searchbureaus. Hierdoor kon de SER Topvrouwen community elkaar weer ontmoeten en inspireren tijdens het SER Topvrouwen United event 'Celebrate Diversity, Embrace Inclusion'.
SER Diversiteit in Bedrijf
SER Diversiteit in Bedrijf verwelkomde 72 bedrijven en organisaties die het Char-ter Diversiteit ondertekenden. Het aantal ondertekenaars groeide daarmee naar 416. De Award Diversiteit in Bedrijf ging naar TBWA\NEBOKO (categorie mkb) en naar Alliander (categorie groot bedrijf). De stedelijke platforms werden uitge-breid: Amsterdam - Divers & Inclusief groeide naar 150 en 010 Inclusief (Rotter-dam) naar 51 netwerkleden. In de jaarlijkse Monitor Charter Diversiteit werd de voortgang van het D&I-beleid van de Charterondertekenaars beschreven.
Diversity Day 2022
Aan Diversity Day op 4 oktober deed een recordaantal van 450+ bedrijven mee. Deze feestdag werd gesponsord door achttien bedrijven. In de aanloop naar de dag, organiseerde SER Diversiteit in Bedrijf, tijdens de European Diversity Month, een inspiratiesessie.
PLATFORM EN DIALOOG
Leven Lang Ontwikkelen
De SER zet zich met de Actie-agenda LLO in voor een positieve en vanzelfspre-kende leercultuur. Zodat iedereen kan blijven meedoen op de snel veranderende arbeidsmarkt. De Actie-agenda heeft na vier jaar een stevige positie in het brede speelveld van leven lang ontwikkelen en wordt steeds meer gezien als expertise-centrum. Zo is op het gebied van skillsgerichte arbeidsmarkt en versterken van ‘eigen regie’ bijgedragen aan visievorming, kennisopbouw en kennisdeling. Ook kwam leven lang ontwikkelen terug in diverse SER-adviezen, zoals het MLT- ad-vies. Daarnaast is een Monitor Leercultuur opgezet samen met TNO. Voor het Sectoraal en Regionaal LLO-netwerk, dat relevant wordt gevonden door de deelnemers zelf en door de overheid, zijn in 2022 weer diverse bijeenkomsten georganiseerd. Een overzicht van alle activiteiten in 2022 is te vinden in dit artikel en de voortgangsrapportage 2021-2022.
platform en dialoog
SER Arboplatform
Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen van alle bedrijven, groot en klein, en uit alle sectoren, kunnen er voor al hun arbo-vraagstukken terecht. Het Arboplatform geeft met handreikingen en dossiers gedetailleerde informatie over hoe arbo-onderwerpen binnen organisaties kunnen worden vormgegeven en hoe daarbij concreet invulling aan de wet kan worden gegeven. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een Arbocatalogus of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Het Arboplatform bevat ook de databank Grenswaarden Gevaarlijke Stoffen op de Werkplek.
Een communicatiecampagne maakte mkb-bedrijven wegwijs in de aanpak van het arbobeleid in hun eigen bedrijven. Hiervoor is een filmpje ontwikkeld.
Op het congres van de NVVK werd de handreiking Arbeidsveiligheid gepresenteerd.
Het aantal bezoekers aan het SER Arboplatform steeg opnieuw naar 39.000 unieke websitebezoekers.
De SER Nieuwsupdate ruim 5.400 abonnees die tweewekelijks nieuws over het thema arbeidsomstandigheden ontvangen.
platform en dialoog
SER Jongerenplatform
Het SER Jongerenplatform bestaat uit vertegenwoordigers van elf jongerenorganisaties en kroonleden. De jongeren leveren bijdragen aan adviestrajecten van de SER en brengen eigen verkenningen en adviezen uit. In 2022 gaf de verkenning Veelbelovend een update over de kansen en belemmeringen van jongeren op de gebieden leren, werken, wonen, gezinsvorming en klimaat. Verder publiceerde het SER Jongerenplatform in samenwerking met 13 andere adviesraden de bundel “Jongeren en het zorgen voor hun morgen”, die werd aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken.
platform en dialoog
Werkgroep Digitale Transitie
De werkgroep Digitale Transitie vraagt structureel aandacht voor de impact van de digitale transitie en draagt hierover bij aan adviestrajecten van de SER. In 2022 was dat bijvoorbeeld het advies over hybride werken. In 2022 is er door de werkgroep bovendien gewerkt aan de onderwerpen Digitaal bewust en vaardig, Digitale overheid en Data-economie. Daarvoor zijn bijeenkomsten georganiseerd, werkbezoeken afgelegd, lezingen gehouden en is een netwerk van belanghebbenden opgebouwd. De werkgroep liet om de impact van digitalisering duidelijk te maken onder meer een interactieve kaart ontwikkelen die illustreert hoe digitaal EU landen zijn. En tijdens het event ‘Dare to be aware’ toonde een kunstenares een installatie met pingpongballetjes, bedoeld om bewustzijn te creëren over de gevolgen van het gebruik van apps en klikken, liken, chatten en swipen op websites. De werkgroep heeft een eigen jaaroverzicht gepubliceerd.