Adviserende taak
De SER heeft tot taak het kabinet en het parlement te adviseren over de hoofdlijnen van het sociaal-economisch beleid. De SER geeft gevraagd advies, maar ook advies op eigen initiatief. Behalve in adviezen legt de SER zijn bevindingen ook vast in de vorm van een verkenning of signalering. Hieronder treft u een overzicht aan van zaken waaraan de SER in 2018 heeft gewerkt in het kader van zijn adviserende taak, met een korte toelichting. De SER heeft in 2018 ook intensief overleg gevoerd over de toekomst van het pensioenstelsel; dit overleg heeft helaas niet geleid tot een advies.
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
Adviezen, verkenningen en signaleringen 2018
Advies
16 februari
Optimalisering verlof na geboorte kind ›
Advies
Optimalisering verlof na geboorte kind
De SER adviseert om verlof in het eerste jaar na de geboorte van een kind te optimaliseren. Het kabinet heeft een stap gezet met het voorstel om het betaalde partnerverlof na geboorte te verlengen naar zes weken. Volgens de SER zijn echter nog andere stappen nodig om te komen tot een optimaal design van de verlofregelingen. Deze stappen zijn: vereenvoudiging van de regels, andere financiering en wettelijke betaling van het ouderschapsverlof.
Het huidige verlofstelsel bestaat uit veel regelingen en is in praktijk erg ingewikkeld. Elke regeling kent verschillende voorwaarden en aparte financieringsvormen. De SER adviseert daarom de bestaande regelingen te vereenvoudigen door kraamverlof en partnerverlof in een geïntegreerd ouderschapsverlof samen te voegen. Een deel van het ouderschapsverlof zou betaald moeten worden. De raad adviseert in eerste instantie een periode van maximaal zes weken voor partners. Ook adviseert de raad als vervolgstap het betaalde, geïntegreerde ouderschapsverlof van zes weken (naast het bestaande, betaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof) uit te breiden naar moeders. Op langere termijn moet (na evaluatie van het betaalde verlof) worden bekeken of de periode van betaald ouderschapsverlof afdoende is. Dit mede tegen de achtergrond van voorstellen van de Europese Commissie. Lees meer over advies Optimalisering verlof na geboorte kind.
UITGEBRACHT OP: 16 februari – UITGEBRACHT AAN: minister SZW – VOORBEREID DOOR: Commissie Werken en Leven in de Toekomst – REACTIE MINISTER: Minister zet op korte termijn in op Wet invoering extra geboorteverlof (Wet WIEG), die eenuitbreiding behelst van het partnerverlof.
Verkenning
16 maart
De vele kanten van banen combineren ›
Verkenning
De vele kanten van banen combineren
In de verkenning De vele kanten van banen combineren heeft de SER de stand van zaken rond combinatiebanen in kaart gebracht. Hieruit ontstaat het beeld van een veelkleurig palet aan motieven en meerdere verschijningsvormen die maatschappelijke en economische meerwaarde hebben. De SER heeft naar alle vormen gekeken waarbij banen worden gecombineerd: meerdere banen in loondienst, als zelfstandige of in de combinatie van loondienst-zelfstandige. In Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen die banen combineren.
Dit aantal groeit langzaam, waarbij het CBS in 2017 een lichte daling meldt. De SER bepleit praktische belemmeringen weg te nemen voor werkenden en werkgevers voor wie banen combineert voor de afwisseling, om iets nieuws te beginnen of om risico’s te spreiden. Maar er zijn ook mensen voor wie het combineren van banen knelt. Dit geldt voor degenen die uit financiële noodzaak banen combineren, die zijn aangewezen op lager betaald werk of werk dat beschikbaar is in kleine deeltijdbanen. De initiatieven van sociale partners en overheden om voor deze groep werkenden werk in één (voltijd) baan mogelijk te maken, verdienen steun.
SER in Tweede Kamer ›
UITGEBRACHT OP: 16 maart – UITGEBRACHT AAN: minister SZW – VOORBEREID DOOR: Commissie Combinatiebanen – REACTIE MINISTER: kabinet is positief over werkenden die banen combineren vanwege afwisseling en ontwikkeling, maar neemt maatregelen voor de groep die banen combineert om financieel rond te komen (naast initiatieven van sociale partners).
Advies
19 april
Energietransitie en werkgelegenheid ›
Advies
Energietransitie en werkgelegenheid
Overstappen van fossiele vormen van energie naar nieuwe vormen zoals wind, zon, of geothermie vereist enorme investeringen. Niet alleen in technologie maar vooral ook in mensen. Om de klimaatdoelen van het kabinet te halen moet snel worden geïnvesteerd in scholing, het aantrekken van mensen, en in begeleiding van werk naar werk voor wie zijn functie ziet verdwijnen.
De SER doet daarom concrete aanbevelingen om de werkgelegenheidskansen te verzilveren en knelpunten op de arbeidsmarkt tijdig aan te pakken. Dit advies is een belangrijke bouwsteen voor het nog te sluiten Klimaatakkoord. Lees meer over advies Energietransitie en werkgelegenheid.
UITGEBRACHT OP: 19 april – UITGEBRACHT AAN: ministers SZW en EZK – VOORBEREID DOOR: Commissie Energietransitie en Werkgelegenheid – REACTIE MINISTERS: positief; kabinet hecht aan goede afspraken die inspelen op de uitdagingen rond arbeidsmarkt en scholing en stelt een taakgroep in op basis van het SER-advies om te komen tot onder andere een concrete sectorale of regionale uitvoeringsagenda voor elke sectortafel.
Advies
16 mei
Financiële instrumenten voor een circulaire economie ›
verkenning
Financiële instrumenten voor een circulaire economie
De inzet van financiële overheidsinstrumenten, zoals belastingen, subsidies en overheidsinkopen, kan bijdragen aan een versnelling van de transitie naar een circulaire economie. Door deze financiële instrumenten slim in te zetten, ontstaan economische kansen, terwijl milieuschade en onzekerheid over grondstoffenvoorziening afnemen. Dit staat in de verkenning Financiële instrumenten voor een circulaire economie.
De milieueffecten van productie en consumptie en de gevolgen van toekomstige grondstoffenschaarste worden nu niet of onvoldoende doorberekend in marktprijzen. Bovendien benutten bedrijven de kansen van de circulaire economie nog te weinig. De overheid kan hierin helpen door financiële instrumenten in te zetten zoals belastingen, subsidies en overheidsinkopen. Daarbij hoeft de overheid zich niet te beperken tot financiële instrumenten. Ook een beroep op normen, ver- of geboden en op de verantwoordelijkheid van producenten en burgers kan goed werken.
UITGEBRACHT OP: 16 mei – UITGEBRACHT AAN: staatssecretaris I en W – VOORBEREID DOOR: Commissie Duurzame Ontwikkeling – REACTIE STAATSSECRETARIS: omarmt de aandachtspunten van de SER-verkenning.
signalering
25 mei
Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans ›
signalering
Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans
De SER heeft nog steeds grote zorgen over de aanpak waarmee vluchtelingen met een verblijfsvergunning naar werk worden begeleid. In de signalering Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans signaleert de raad dat sprake is van een versnipperd beeld. Zo zijn de regionale verschillen nog altijd groot, de initiatieven vaak kleinschalig en is ook de continuïteit van de initiatieven onzeker.
In ons land hebben vluchtelingen met een verblijfsvergunning, ook wel statushouders genoemd, helaas nog steeds grote moeite om aan betaald werk te komen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden heeft de SER enkele perspectieven geformuleerd die kunnen bijdragen aan een betere ondersteuning naar werk.
UITGEBRACHT OP: 25 mei – UITGEBRACHT AAN: minister van SZW – VOORBEREID DOOR: Werkgroep Vluchtelingen en Werk – REACTIE MINISTER: neemt knelpunten en aanbevelingen mee in de herziening van het inburgeringsstelsel en in het Programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt.
Advies
loopt
Ontwikkeling door
duurzaam ondernemen;
rol SDG’s en IMVO ›
Advies
Ontwikkeling door duurzaam ondernemen; rol SDG’s en IMVO
De Minister van BuZa/BHOS heeft de SER advies gevraagd over de relatie tussen de Sustainable Development Goals (SDG’s), internationaal MVO, verduurzaming van mondiale waardeketens en publiek-private samenwerking, met daarbij bijzondere aandacht voor hoe de implementatie van het internationale normenkader voor internationaal MVO van de VN en de OESO bijdraagt aan het behalen van de SDG’s. Het advies wordt opgezet langs vier sporen:
- Kader: het verband en synergie van IMVO en SDG’s in een coherente visie:
- Inzicht in werking: advies met betrekking tot coherentie, instrumentarium, rollen en governance:
- Inzicht en inspiratie: een concreet handelingsperspectief en;
- Opschaling: getoetste voorstellen voor nationale en internationale opschaling IMVO.
Verkenning
loopt
Ontplooiingskansen jongeren ›
verkenning
Ontplooiingskansen jongeren
Het kabinet vraagt de SER om - gebruikmakend van de kennis en kunde bij het SER Jongerenplatform (SER JP) en vanuit een sociaal-economische invalshoek - in het tweede kwartaal van 2019 een verkenning uit te brengen aan de hand van deze centrale vraagstelling: In hoeverre zijn jongeren voldoende toegerust om zich te kunnen ontplooien en om een zelfstandig en onafhankelijk bestaan op te bouwen? Aanleiding voor de aanvraag is het beeld dat onder (een deel van de) jongeren is ontstaan dat het in de (participatie)samenleving voor de huidige generaties lastiger is geworden om zich te ontplooien en hun leven op de rails te krijgen. Het SER JP heeft eind 2018, in samenspraak met een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit de raadsgeledingen, de voorbereiding van de verkenning op zich genomen.
Verkenning
loopt
Betaalbaarheid zorg ›
verkenning
Betaalbaarheid zorg
Het kabinet heeft de SER gevraagd om een verkenning naar de ontwikkeling van de zorguitgaven op de lange termijn. Centraal voor de betrokken bewindslieden staat het gesprek over hoe we er voor kunnen zorgen dat iedereen ook in de toekomst de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Daarmee zijn ook de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg aan de orde. De bewindslieden hebben behoefte aan een breed gedragen beeld over de mogelijkheden om de toenemende en veranderende vraag naar zorg en ondersteuning in de toekomst op te vangen en de kosten te beheersen. Eén van de belangrijke ontwikkelingen daarbij is de vergrijzing. De Commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg is in de tweede helft van 2018 met de voorbereiding van deze verkenning gestart.
Advies
loopt
Diepere en eerlijkere Europese interne markt ›
advies
Diepere en eerlijkere Europese interne markt
Het kabinet vraagt de SER de belangrijke keuzes en prioriteiten op weg naar een diepere en eerlijkere interne markt te verkennen. De SER wil de ontwikkeling van de interne markt inbedden in een bredere verkenning van de uitdagingen waarmee Europa en de lidstaten worden geconfronteerd. Belangrijke vragen zijn hoe op de interne markt een gelijk speelveld kan worden gehandhaafd en hoe de opwaartse convergentie (tussen lidstaten, tussen regio’s en tussen groepen mensen) een nieuwe impuls kan krijgen.
Advies
loopt
Diversiteit in de top ›
advies
Diversiteit in de top
De ministers van OCW en SZW hebben de SER gevraagd advies uit te brengen over genderdiversiteit en culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven. Wat kan Nederland doen om meer culturele diversiteit en genderdiversiteit in de top van het bedrijfsleven te bereiken?
Het kabinet wil het advies mede betrekken bij het opmaken van de balans in 2019 van de voortgang van het wettelijk streefcijfer van 30 procent vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen. Een ad-hoccommissie heeft de voorbereiding van het advies inmiddels op zich genomen.
Verkenning
loopt
Integratie door werk ›
verkenning
Integratie door werk
De minister van SZW heeft de SER gevraagd een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden om de arbeidsparticipatie van nieuwkomers te vergroten. De werkgroep Vluchtelingen en Werk is in 2018 met de voorbereiding van deze verkenning gestart.
Verkenning
loopt
Gevolgen van ontwikkelingen in arbeidsrelatie voor gezond en veilig werken ›
verkenning
Gevolgen van ontwikkelingen in arbeidsrelatie voor gezond en veilig werken
De minister van SZW heeft de SER gevraagd een verkenning te verrichten naar de gevolgen van de ontwikkelingen in arbeidsrelaties voor gezond en veilig werken (arbeidsomstandigheden). De commissie Arbeidsomstandigheden is in 2018 gestart met de voorbereiding van de verkenning.
Verkenning
loopt
Markt voor persoonlijke dienstverlening en mantelzorg ›
verkenning
Werken en leven in de toekomst: verkenning markt voor persoonlijke dienstverlening en mantelzorg
In het advies Een werkende combinatie (2016) gaf de SER aan het van belang te vinden dat de markt voor persoonlijke en huishoudelijke dienstverlening op de beleidsagenda komt. De SER kondigde hierin een nadere doordenking en verkenning aan. Na expertbijeenkomsten en een internationale conferentie is de commissie, die het genoemde advies heeft voorbereid, in 2018 gestart met de inhoudelijke voorbereiding van een verkenning naar de markt voor persoonlijke dienstverlening.
lees meer op de ser site
Verkenning
loopt
Laaggeletterdheid ›
verkenning
Laaggeletterdheid
In 2018 heeft de SER op eigen initiatief besloten zich nader over het probleem van laaggeletterdheid te buigen. De Commissie Arbeidsmarktvraagstukken en Onderwijs werkt aan een verkenning over dit onderwerp.
speech mariëtte hamer over laaggeletterdheid ›
monitoring
loopt
Robotisering en arbeidsmarkt ›
monitoring
Robotisering en arbeidsmarkt
Een van de aanbevelingen van de SER in zijn verkennend advies Mens en technologie: samen aan het werk (2016) is om de effecten van technologisering op de arbeidsmarkt te monitoren. De reden voor de monitor waren onzekerheden ten aanzien van de toekomst van de arbeidsmarkt en de organisatie van arbeid. De commissie Robotisering en Arbeid heeft een kwalitatieve monitor opgesteld op basis van een inventarisatie van in 2017 en 2018 verschenen onderzoek en monitors. Hierin wordt gepleit voor een kwantitatieve monitor.
kabinetsreactie verkenning mens en technologie ›
Verkenning
loopt
Problematiek van
werkende armen ›
verkenning
Opgroeien zonder armoede, toegespitst op problematiek van werkende armen
De SER heeft in 2017 een advies gepubliceerd met aanbevelingen om armoede onder kinderen terug te dringen. De focus lag op het verminderen van structurele oorzaken. Daarnaast bevatten het advies allerlei praktische verbeteringen die de gevolgen van armoede kunnen wegnemen.
In vervolg op de kabinetsreactie in 2018 is gewerkt aan verdieping van deelthema’s, zoals uitwerking van de reductiedoelstelling en de rol van scholen bij preventie en verminderen armoede. Ook was de SER betrokken bij het samenwerkingsverband brede schuldenaanpak. Er zijn in 2018 twee expertsessies georganiseerd om vraagstukken rondom werk en armoede te verkennen. Deze fact-finding krijgt in 2019 een vervolg, mede naar aanleiding van een wens vanuit de Tweede Kamer dat de SER het thema werkende armen verkent.
actieagenda
loopt
Actieagenda Leven lang ontwikkelen ›
actieagenda
Leven lang ontwikkelen
De SER is door het kabinet gevraagd om als aanjager voor leven lang ontwikkelen (LLO) bij te dragen aan een positieve leercultuur (TK-brieven 12 maart 2018 en 27 september 2018).
Samen met regionale en sectorale betrokkenen wordt gewerkt aan een actie-agenda, langs drie lijnen:
- Samenwerken in coalities, waarbij goede voorbeelden in kaart worden gebracht en initiatieven vraaggericht worden ondersteund of opgeschaald.
- Kennisontwikkeling en kennisuitwisseling, op doorsnijdende thema’s zoals het versterken van eigen regie bij werkenden.
- Ophalen en zo nodig agenderen van belemmeringen in (landelijke) regelgeving.
In mei 2018 is een conferentie georganiseerd waarin goede voorbeelden van leven lang ontwikkelen in regio’s en sectoren centraal stonden. In september en november 2018 zijn bijeenkomsten georganiseerd over LLO en competentieontwikkeling en over LLO in de zorg.
thema scholing en ontwikkeling op ser site ›
Doorwerking in 2018 van adviezen uit eerdere jaren
Soms heeft een advies of verkenning pas later doorwerking dan in het jaar dat het is uitgebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de volgende adviezen uit 2016 en 2017.
adviezen uit 2016 en 2017 ›
Verkenning (2016)
Sociale infrastructuur kwetsbare groepen in de Participatiewet
De SER pleitte in deze verkenning voor een sluitende regionale sociale infrastructuur en het belang van de Voorziening Beschut Werk. In 2018 is herhaaldelijk gewezen op deze SER-verkenning, bijvoorbeeld in politieke debatten (en moties) en door andere betrokken organisaties. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde in een brief vervolgstappen op onderdelen aan.
advies (2017)
Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan
De ministers van SZW en OCW hebben in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op het advies Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan (2017) en op het Diagnostic Report Skills Strategy: The Netherlands. Dit laatste rapport is door de OESO samen met een grote groep stakeholders opgesteld, waaronder de SER en enkele departementen.
Het kabinet onderschrijft de visie en richting uit de adviezen op hoofdlijnen en heeft een aanpak opgesteld om een lerende cultuur te versterken, waarin de aandachtspunten uit het SER-advies terugkomen. Zo wil het kabinet eigen regie stimuleren via een individueel leer- en ontwikkelbudget en komt er meer aandacht voor laaggeletterden. Ook wordt de SER gevraagd een aanjaagrol te vervullen bij leven lang ontwikkelen, door initiatieven voor leven lang ontwikkelen te verbinden en te versterken en te komen tot een actie-agenda.
advies (2017)
Opgroeien zonder armoede
Het kabinet heeft in april 2018 een uitvoerige reactie op het advies Opgroeien zonder armoede gegeven. Het kondigde in zijn reactie aan nader onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid een reductiedoelstelling te formuleren en operationaliseren.
Het advies Opgroeien zonder armoede heeft in 2018 de nodige impact gehad op het beleid van gemeenten.
In maart 2018 heeft de SER meegewerkt aan een seminar over armoede in de klas, waarin de aanbevelingen van de SER over de rol van scholen verder zijn besproken met het onderwijsveld. Het gaat onder meer om signalering en doorverwijzing van kinderen in armoede en om het beperken van schoolkosten. De Raad van Kinderen heeft in de zomer van 2018 een rapport gepubliceerd, waarin de belangrijkste aanbevelingen van het SER-advies worden besproken in vijf raden van kinderen. Het rapport levert waardevolle inzichten op over hoe armoede wordt beleefd door kinderen en aanvullende inzichten naar aanleiding van de adviezen van de SER.
advies (2017)
Arbeidsmarkt culturele en creatieve sector
Op basis van het advies Passie gewaardeerd van april 2017 heeft de sector een arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector opgesteld, gericht op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van de werkenden in deze sector.
Deze agenda bestaat uit 21 agendapunten, verdeeld over drie clusters: het bevorderen van een structurele sociale dialoog, het vergroten van de verdienmogelijkheden en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.
Advies via consultatief overleg
Ook vond er in 2018 twee keer een consultatief overleg met een minister of staatssecretaris plaats; dit is een lichte vorm van advisering op commissieniveau.
consultatieve overleggen
Consultatief overleg
EU-Voorjaarstop
Op 8 maart vond een consultatief overleg plaats tussen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de SER. Aan de orde kwamen onder meer de volgende onderwerpen: het versterken van de EMU, het belang van de sociale dialoog, de nieuwe sociale pijler van Gotenburg en een eerlijke arbeidsmobiliteit. Eensgezind was men over de noodzaak om een harde Brexit te voorkomen. De minister benadrukte de mogelijkheden om sociaal-economische doelstellingen te verbinden met het klimaatbeleid.
lees meer ›
DATUM: 8 maart MINISTER: Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: Nederlandse prioriteiten voor EU-Voorjaarstop
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend